5 Stappen Die Ik Gebruikte Om M'n Droomonderneming Te Vinden. - Succes Koffie
Succes Koffie logo
Succes Koffie

Blog

5 Stappen Die Ik Gebruikte Om M’n Droomonderneming Te Vinden.

In je weg naar ondernemen is het gevoel van onzekerheid nooit ver weg. In dit blogartikel vertel ik hoe ik bij Succes Koffie terecht kwam dat me vanaf dag 1 veel plezier, uitdaging en voldoening heeft gebracht.

Vierde keer, goede keer.

In m’n vorige blogbericht las je dat ik had besloten om een bestaand bedrijf te zoeken om over te nemen. En nu?

‘Hoe pak je concreet zo’n zoektocht aan?’

Het goede nieuws, hier is geen handboek of app voor want voor iedereen is het anders. Cliché en waarheid.

Wat ik je wel kan meegeven zijn de 5 stappen die ik volgde:

 1. Put your map out:

  de kern is voor mij ‘zoek en spreek’. Neem initiatief. Het doel van deze stap was om potentiële bedrijven te identificeren en investeerders en brokers attent te maken over mijn zoektocht.

  • Ik schuimde het internet af naar bedrijven die te koop stonden en maakte afspraken. Ook als het op het eerste zicht niet meteen mijn ding was. De meetings waren leerrijk en hielpen met het definiëren wat ik wel en niet zocht.Brokers, Google en LinkedIn zijn hiervoor goede vertrekpunten.Mijn eerste 2 projecten die ik bestudeerde waren (1)Trappen en (2)Ramen & Deuren. Niet mijn metier, maar het was een startpunt.
  • Bouw een netwerk. Ik belde 20 mensen in m’n netwerk waarvan ik wist dat ze ondernemers/investeerders zijn of me konden voorstellen zulke profielen.Ondervind je moeilijkheden om de lijst van 20 mensen op te schrijven en te bellen? Doe de volgende oefening: ‘gun to the head’. Stel, ik plaats een geweer tegen je hoofd en geef je 1 uur de tijd om die lijst te maken en die mensen te bellen. Lukt dit je niet haal ik de trekker over. Geloof me, na 60 minuten heb je 20 afspraken of introducties. Extreem? Kan zijn, je hebt wel je lijst.
 1. Checklist:

  ik maakte een checklist van cruciale aspecten waaraan m’n ideaal project ‘moest’ voldoen: niche, product/service, regio, cijfers (omzet, EBITDA), grootte team.

  In mijn geval was dit een dynamische lijst die ik verder vormgaf doorheen m’n zoektocht. Elke invulling is persoonlijk, cruciaal hierbij is dat je het authentiek en oprecht invult. You’re just fooling yourself.

  Je vraagt je misschien af waarom niet beginnen met een checklist als stap 1? Dat is zeker een mogelijkheid en mocht je jouw checklist al helder hebben is dat een prima start. Voor mij was dit niet van toepassing. Ik wist niet waar te beginnen dus ik ben gewoon gestart en al doende heb ik mijn checklist opgesteld.

 2. Meetings, meetings, meetings:

  met potentiële bedrijven, investeerders en ondernemers. Stop niet met zoeken naar relevante bedrijven, zeker niet nadat je met verschillende investeerders/ondernemers hebt gesproken.

  Verwacht niet dat het ideale project in je schoot zal landen. Geluk is een opportuniteit die je hebt afgedwongen door massale actie.

 1. Praktische ervaring is key:

  ik had Corporate ervaring en vond het belangrijk dat ik tijdens mijn zoektocht ook aanvullende relevante ervaring kon opdoen. Zo bouwde ik aan m’n skills die later als ondernemer zeker van pas kwamen.

  Concreet ben ik bij een vriend gaan werken (on the side) die een eigen business runde. Ik kon ‘passief’ business development trajecten volgen, sparren over strategie en heb hem 6 maanden actief geholpen met het opvolgen van inkomende betalingen en debiteuren. Verder proefde ik wat het was om een team aan te sturen en coachen. Achteraf gezien, allemaal waardevolle skills die ik vandaag nog gebruik.

 2. Keep looking. Don’t stop.

  Na 18 maanden zoeken had ik nog niet gevonden wat ik zocht. Soms frustrerend maar m’n intuïtie bleef fluisteren: “Blijf doorgaan, stop niet bij de eerste kleerscheuren, het heelal test je gewoon hoe hard je iets echt wil”.

  Zo heb ik mijn zoektocht doorlopen. Elke stap met ups & down maar ontzettend cruciaal. Hopelijk helpt het jou ook verder in de jouwe.

  En dan, na een zoektocht van bijna 2 jaar, 3 concrete opportuniteiten en een opeenvolging van gebeurtenissen kwam alles plots in een stroomversnelling.

The eagle has landed.

Beeld je volgende setting in: 4 ondernemers/investeerders aan een ronde tafel op een zachte herfstavond in november 2015. Topic: kennismaking + concreet project.

Je merkt het, soms moet je zonder knipperen van 3e naar 5e versnelling kunnen schakelen. Ook al leren ze je in de rijschool eerst versnelling 4 te nemen.

Het concreet project was op het bureau van een investeerder beland waar ik goed contact mee had en we kregen de opportuniteit om dit van dichterbij te analyseren. Op het eerste zicht:

 • gezonde ratio’s,
 • een sterk team,
 • een mooie geschiedenis
 • en een product dat tot de verbeelding spreekt: koffie.

Als kleinzoon van een koffiebrander was m’n focus op scherp.

Talloze meetings, evenveel analyses en een due diligence brachten meer inzicht. En terwijl de herfst langzaam plaats maakte voor de winter zeiden m’n ratio, intuïtie en hart volmondig ‘ja’ voor Succes Koffie.

 

BOOOOOM!

 

Tot slot, advies van een ervaren rot.

Ik wil dit blogartikel afsluiten met een advies dat ik van m’n vader heb gekregen.

Ik had heel m’n zoektocht doorlopen en had m’n checklist kunnen afvinken.

En toch, als ik eerlijk, was er nog wat koud water vrees. Het was op dat moment dat m’n vader me zei: “niet zagen, springen, buiten wat geld heb je niets te verliezen”.

Ding dong, dat kwam binnen.

Het was het juiste advies op het juiste moment dat voor mij me de laatste push heeft gegeven.

Wat houd jou momenteel tegen om te springen?

Binnen 2 weken verschijnt de volgende post. Ken je iemand die deze blog waardevol zal vinden, stuur hem gerust door.

Peace .

<< Terug naar de Blog