NA 3,5 JAAR ONDERNEMEN: HOE GROEN IS HET GRAS? - Succes Koffie
Succes Koffie logo
Succes Koffie

Blog

NA 3,5 JAAR ONDERNEMEN: HOE GROEN IS HET GRAS?

In de vorige 3 blogs vertelde ik je waarom en hoe ik ging ondernemen. Gemist? No worries: Blog 1 ging over het inzicht dat Corporate niets voor mij was, Blog 2 over het volgen van intuïtie en tot slot Blog 3 met concrete tips over het aanpakken van je ondernemerszoektocht.

Hoe zit het nu vandaag?

Mensen in m’n omgeving vragen me wel eens: En? Content van de beslissing?

 • kort antwoord: Het gaat met ups en downs en ja, zeer tevreden.
 • langer antwoord: Absoluut, zeer tevreden van m’n beslissing. Het is niet altijd rooskleuring maar ik hou van ondernemen en koester wat het me brengt. De voldoening is enorm. Thanks for asking.

Ik zou niet twijfelen en zo opnieuw dezelfde beslissing nemen. Here’s why:

 1. Een steile leercurve.

De voorbije 3,5 jaar heb ik massa’s geleerd.

 • Stap voor stap heb ik een team leren coachen van 15 mensen met 15 verschillende karakters (ben nog steeds lerende),
 • Het kritisch bekijken van processen en optimaliseren/digitaliseren waar nodig,
 • debiteuren opvolgen en blijven opvolgen,
 • onderhandelen met leveranciers over prijzen, levertermijnen, branding en verpakking,
 • het aanpakken van change management in het team,
 • Belgische wetgeving en contracten,
 • echt luisteren,
 • mind set,

Mind Set.

Ik zou graag even bij dit laatste punt willen stilstaan: mind set. Ik kies dit eruit aangezien ik ervaar dat wanneer je dit onder knie krijgt er niets onmogelijk is.

Ik startte m’n ondernemerstraject met zelfkennis en discipline maar boy wist ik veel dat dit nog maar het topje van de ijsberg was. Laat me dit even verduidelijken.

Aangezien veel nieuw voor je is zijn veel van de stappen die je zet stappen in het duister. In het begin is dit onwennig maar je ogen passen zich snel aan. Met elke stap die je zet leer je meer over jezelf:

 • Wat je vaste gedachtepatroon is
 • Waarvoor je een zwak hebt
 • Wat je energie geeft/opslorpt
 • Wat je default aanpak is wanneer je stress hebt
 • Wat je kan/niet kan of denkt te kunnen (by the way: het is altijd waar)

Zoals je ziet is het enorm leerproces en zeker niet altijd even comfortabel (uhu, understatement). Maar boven alles is het o zo waardevol. Je ontwikkelt nieuwe skills en traint jezelf en je mind set.

Eén van de concrete skills dat ik heb kunnen ontwikkelen is m’n bullshitradar. Ik heb het snel door wanneer iemand of ik me(zelf) zever verkoop(t). Door introspectie zag/zie ik waar ik mezelf soms voor de gek hield. Het is super waardevol om dit in te zien en actie te ondernemen. Het werkt ontzettend bevrijdend en helpt je een stap vooruit.

Naast skills heb ik mezelf ook enkele (nieuwe) rituelen eigen gemaakt. Rituelen die me helpen om steeds in de meest werkbare mind set te komen:

 

 1. Continu blijven leren: lezen/podcast | Ik lees (bijna) dagelijks. Het helpt me om te ontspannen en bij te leren over topics die me interesseren. Al is het soms maar 5 minuten per dag, hier probeer ik zo trouw mogelijk aan te zijn. Sorry schat, voor die extra boekenkast.

  Ook podcast zijn voor mij een goede bron voor ‘bijleren’. M’n ochtendtraject van huis naar werk is per definitie ééntje met een podcast van Tom Bilyeu, Tony Robbins, Aubrey Marcus, Reid Hoffman of Gary V. Eén voor één inspirerende sprekers / ondernemers die recht in hun schoenen staan en veel toegevoegde waarde brengen.

 

 1. Afstand nemen en kijken naar de context i.p.v. de content
 • Sport: het helpt me mijn gedachten te verzetten en afstand te nemen. Als het zeer druk wordt dreigt dit er wel eens over te slaan. Al snel maakt m’n lichaam duidelijk dat sport cruciaal voor me is en ik word letterlijk onrustig als ik niet in actie kom. Ik loop, speel hockey, ski en kite surf (de laatste 2 veel te weinig).

 

 • Staring out the window: tijdens mijn tijd bij Microsoft startte ik een ritueel dat me helpt om op frequente basis afstand te nemen van het dagdagelijkse en te kijken naar waar m’n focus en energie ging.

  1x/maand plan ik een vrijdagnamiddag in m’n agenda waarbij ik een halve dag al dan niet uit het raam staar. Tijdens dit moment laat ik geen laptop of gsm toe. Ik gebruik deze tijd om dan even de balans op te nemen van de voorbije 4 weken en bij te sturen waar nodig. Zowel professioneel als privé.

 

 • Volledig potentieel benutten | coaching & practice: ik werk samen met Ariane en Olivier die me helpen ontwikkelen naar het maximum van m’n potentieel. Elk top of the bill in hun vakgebied. Ze houden me een eerlijke spiegel voor, dagen m’n gedachtepatroon uit, stellen verhelderende vragen, leren me attent te zijn op m’n lichaam & intuïtie en herinneren me aan meditatie en tai chi. Alleen maar vriendschap voor deze 2 toppers.

 

 1. Voldoening:

Ondernemen vraagt je om puur te zijn. Het stimuleert je om morgen beter te zijn dan vandaag. Eerlijkheid naar jezelf en actie (ook als je de taak die voor je ligt minder graag doet) worden je vaste stokpaardjes want het zijn de 2 zaken die je vooruit helpen.

Dit zorgt ervoor dat je kritisch naar je tijdbesteding en focus kijkt en alles wat niet relevant is uit je leven snijdt. Klinkt wat drastisch en tegelijkertijd zorgt deze focus voor een zeer licht gevoel.

Door dag in dag uit authentiek te bouwen aan je droom beleef je alles zeer intens vanop de eerste rij. Je ervaart de problemen tot de max en je haalt ontzettend veel plezier van de kleine en grote projecten die je kan realiseren als team.

Het is onder andere deze voldoening die je ’s ochtends uit je bed doet springen. De lading hiervan is hartverwarmend en werkt aanstekelijk.

Jaja, het leven is mooi.

En zoals bij elke blinkende medaille zijn er 2 kanten.

Ik sta erop om ook even, heel even, stil te staan bij wat dat ondernemen ook is:

 • Eenzaam: You’re the boss. En ook al zie jij dit niet altijd zo:
  • je kan een platte organisatiestructuur hebben,
  • goede connectie hebben met je team,
  • jezelf als één van de collega’s zien.

   Op het einde van de maand betaal jij de lonen uit en draag jij de eindverantwoordelijkheid. Dit plaatst je in een bepaalde positie, deze is soms eenzaam en het best omarm je dit door dit recht in de ogen te zien en te aanvaarden.

 • Problemen oplossen: ondernemen betekent ook brandjes blussen en problemen oplossen. Het is jouw verantwoordelijkheid om een platform te creëren waarbij je team effectief haar rollen vervult en resultaten haalt. Ondernemen is geen ‘verdeel en heers’. Je team werkt niet voor jou, jij werkt voor je team. Jij bent er om je team maximaal te ondersteunen in hun dagelijkse taken. Yep, af en toe is dit ook minder romantisch en leuk.
 • 24/7: Je kan ‘s avonds de kantoordeuren achter je sluiten maar je bedrijf stopt niet. Je passie zorgt ervoor dat je continu (fysiek en/of mentaal) met de zaak bezig bent. Dit is niet per definitie ‘slecht’ maar weet dat dit 24/7 is. Er is geen ‘uitknop’ bij ondernemen.

Bovenstaande punten hoeven geen showstopper te zijn, ze zijn gewoon een onderdeel van de deal.

OK, dit was het. 4 blogberichten over het traject dat ik tot vandaag heb doorlopen.

Ik hoop oprecht dat ik je een duw in de rug heb gegeven en dat je blijft doorzetten naar het vinden van je juiste project. Voor mij was het alleszins waardevol en een leuke ervaring om dit neer te pennen en te delen.

Have fun, kick ass en maak morgen beter dan vandaag.

Peace.
Tom

Ah ja, nog 1 ding, laat ons eens afspreken met een tas koffie zodat ik ook jou verhaal kan horen. Stuur me gerust een bericht via LinkedIn en dan spreken we af.

<< Terug naar de Blog